Marsun hoito ja ruokinta

Marsu tarvitsee elääkseen onnellisena:

-marsuseuraa

- kuivaheinää, hyvälaatuista pölytöntä jatkuvasti

- täysrehupellettiä

-raikasta vettä ja juomapullon

- C-vitamiinia n. 15-25 mg/kg / päivä

- häkin (min. 100 x 60 cm 2:lle marsulle)

- kuiviketta, esim. puru, puupelletti, MörttiRöpö, pellavahake, turve tms.

- kynsisakset kynsien leikkaamista varten

- pesämökki

-tuoreruokaa vaihtelevasti, ei pelkkää porkkanaa!

- harjan, karstan tai kamman turkin pituudesta riippuen


Näillä pärjää hyvin, mutta tietenkin jokainen saa ostaa marsulleen mitä virikkeitä haluaa! Hyviä ovat erilaiset putket, riippukeinut, pesäpedit yms. Marsu ei tarvitse mitään siementankoherkkuja, sille riittää monipuolinen tuoreruoka herkuksi, se ilahduttaa marsua joka kerran ihan yhtä paljon ja vielä paljon enemmän kun joku siementanko.

Muistathan, että marsujen pitoon sovelletaan Maa-ja metsätalousministeriön asetuksia?
Suomessa toistaiseksi on asetukset mm. laumaeläinten asuttamisesta laumoina, mutta Ruotsissa on laki, minkä mukaan marsuja on oltava vähintään 2 kpl eivätkä eläinkaupat saa myydä yhtä marsua, jollei sille ole varmasti kaveria tiedossa.

Miksi suosittelen marsuille pellettiä:

Pelletti -paras rehun olomuoto lemmikeille

"Ruokinta-asiantuntijat pitävät pellettiä yksimielisesti parhaana rehun olomuotona. Pelleteissä kaikki rehun ainesosat ovat siinä suhteessa, mikä tuoteselosteessa ilmenee. Lemmikki ei voi valikoida paremmin maistuvia ainesosia ja toisaalta jättää syömättä muita. Kaikki Altrominin rehut ovat pellettejä.

Jyrsijän etuhampaat kasvavat jatkuvasti ja pellettien pureskelu estää hampaiden liikakasvun.

Siemenseoksissa rehu lajittuu jo säkkejä käsiteltäessä, kevyet siemenet jäävät pintaan ja raskaat pohjaan. Erikseen lisätyt kivennäiset ja vitamiinit painuvat aina pohjalle.

Altrominin tuotteissa ei käytetä kemiallisia väriaineita, vaan väri on peräisin rehun luontaisista raaka-aineista. Terveellisin ruoka ei välttämättä ole ostajasta houkuttelevimman näköistä. Kemialliset väriaineet eivät paranna lemmikkisi terveyttä, päinvastoin.

Altrominin tuotteissa ei käytetä eläinpohjaisia raaka-aineita." (www.feedcon.fi)


Parhaita rehumerkkejä (oma kokemukseni)

- Altromin kasvatus ja pet (pet-versio lemmikkimarsuille sekä pulskistumiseen taipuvaisille), elatuksessa ei niin hyvät arvot

- Oxbow cavy performance (kasvatus) ja Cavy Cuisine (elatus), kasvatusversio käy myös veteraaneille pienen rasvaprosentin vuoksi

- Lottie, hyvä perusrehu

- Bunny -pelletit, erinomaisia, löytyy myös viljaton vaihtoehto. Hampaita kuluttava trimello-rakenne, erinomaiset ravintoarvot, hyvä raikas tuoksu ja monia monia eri lajeja yrttejä, ruohoja... Myy: www.symppis.fi  sekä jotkut muut nettikaupat sekä Zooplus.com


Ethän syötä marsullesi:

- BestFriend jyväseoksia (jyvät juuttuvat hampaisiin, lisätyt ravinteet pohjalla, liikaa siemeniä, huonot ravintoarvot, todella rasvainen)

- Osku -herkkuruokaa (ei ole marsun ruokaa, tarkoitettu sama ruoka lihansyöjille myös, ja marsu ei syö lihaa tai maitotuotteita; ravintoarvot pielessä)


MUISTATHAN ETTÄ PELLETIN C-VITAMIINI EI RIITÄ TAKAAMAAN TARVETTA VAAN LISÄNÄ TULISI ANTAA AINA C-VITAMIINIVALMISTEITA! (poikkeuksena kesä, mikäli marsu saa silloin paljon tuoretta heinää)

Marsu tarvitsee päivässä C-vitamiinia n. 10-15 mg/ painokilo. Ylläpitoannoksena paljon tuoreruokaa ja hyvälaatuista pellettiä, jossa C-vitamiinia reilusti, riittää 5mg/ kg/pv. Suurin marsujen terveysongelmien aiheuttaja on jatkuva C-vitamiinin puutos, lieväkin, joka lisää elimistön tulehdusriskiä ja vaikuttaa yleiskuntoon laskevasti. Huolehdithan siitä, että marsusi saa C-vitamiinilisän, sillä se on kaikkein halvin terveysvakuutus mitä marsuilleen voi antaa.

Ethän syötä marsullesi muuta kuin marsuille tarkoitettua ruokaa! Poikkeuksena jotkut kanien pelletit ja Chincillojen täysrehut. Muistathan, että mikäli rehussa ei ole C-vitamiinia, sitä tulee antaa niin paljon, että 10-15mg/kg tulee täyteen / päivä?

Marsunruokinnasta voisin kirjoittaa vaikka romaanin, mutta tarkempaa tietoa herbivooreista marsuista ja niiden ruokinnasta voit lukea täältä:

http://www.marsut.net/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=15

PERUSHOITOA

Marsun normaaleihin perushoitotoimiin kuuluu ruokinnan lisäksi häkin puhdistus, kynsien leikkaus, jaloittelu, silittelyhetket ja muu seurustelu sekä terveyden ja hyvinvoinnin tarkkailu. Marsun häkki on sen koti, josta omistajan on syytä pitää hyvä huoli. Ylipuhdasta ei tarvitse olla, eikä aina ihan hajutontakaan, mutta mikään ei marsusta ole sen kivempaa kun päästä kirmaamaan puhtaaseen häkkiin puhtaisiin alusiin ja tietenkin heti alkaa sotkea niitä ;) Joskus tuntuu että marsut oikein rakastavat sotkemista. Toiset ovat siistejä ja kakkivat ja pissivät vain yhteen kohtaan, toisilla on tapana tiputella perässään papanavanaa ja sotkea jokainen häkin sentti. Häkki olisi hyvä pestä vähintään joka toinen viikko, varsinkin jos se yhtään tuoksahtaa pissalle, muuten haju jää häkkiin ja ulkoisestikin puhtaan oloinen häkki haisee. Desinfiointiaineella voi pestä pohjalaatikon, kunhan muistaa, ettei pese liian usein. Jos tykkää pitää häkin oikein siistinä, voi pissa / kakkanurkan ottaa vaikka päivittäin tai koittaa opettaa marsut vessalaatikolle.

Mikäli häkin pohjalla käytetään kuivikkeen sijasta esim. mattoa on se vaihdettava lähes päivittäin. Matto alkaa haisemaan todella nopeasti.

Marsujen häkeissä käytettävät tekstiilit olisi hyvä olla pestävissä 60 asteessa tai helposti vaihdettavissa uusiin. Tekstiilit olisi syytä puhdistaa ja pestä aina niiden likaantuessa tai jokaisen kunnollisen häkin puhdistuksen yhteydessä. Tällöin mahdolliset taudit ja niiden aiheuttajat eliminoituisivat. Tärkeää pesu ja puhdistus on mikäli joku marsuista sairastuu, jotta se ei tartuta muita.

KYNNET

Kynnet olisi hyvä lyhentää kuukauden välein tai kun ne näyttävät kasvavan liian pitkiksi tai ovat terävät. Terävän pään voi aina katkaista. Kynnet tulisi olla niin lyhyet että ne eivät taivu paljon alaspäin. Tumma kynsi alkaa haurastua ja mureta kohdasta, missä suoni on lähellä. Vaaleasta kynnestä suoni kuultaa läpi ja kynnen voi lyhentää ihan parin millin päähän näkyvästä suonesta. Jos kynnet pääsevät liian pitkiksi, niitä voi lyhentää leikkaamalla tiheämmin, jolloin suoni pakenee. Esim. viikon ajan leikataan pari kertaa, jotta saadaan suoni perääntymään ja kun se perääntyy, leikataan taas lyhyemmäksi.

Vanhemmiten marsujen kynnet paksuuntuvat varsinkin takajaloista. Etujalkojenkin kynnet alkavat vanhemmilla marsuilla taipua tassun alle.

Joskus marsulle voi käydä tapaturma ja kynsi voi paksuuntua normaalia paksummaksi tai katketa kokonaan. Tällöin on syytä tarkkailla ettei varpaaseen tule tulehdusta. Katkennut / irronnut kynsi ei välttämättä kasva koskaan takaisin tai siihen kohtaan voi tulla lyhyt paksu tumppi. Yleensä nämä eivät vaadi kummempia hoitotoimia, mutta seurailua. Eläinlääkäriin mennään jos tarve vaatii.

Jos itse epäilee ettei saa kynsiä leikattua, joissakin eläinkaupoissa voi käydä leikkauttamassa kynnet. Ja tuttujen apua voi aina pyytää. Kasvattajan kanssa on hyvä käydä läpi kynnet ja niiden leikkaus oston yhteydessä. Monesti kasvattaja leikkaa marsun kynnet ennen luovutusta ostajan läsnäollessa.




 
Make a Free Website with Yola.